Dieta wzmacniająca odporność organizmu
Jesienią i zimą bardzo łatwo ulegamy przeziębieniu z powodu wychłodzenia organizmu. Zmiana diety, wprowadzenie do niej potraw rozgrzewających poprawi naszą odporność, łatwiej uporamy się z ewentualnymi infekcjami. Jesienią należy wprowadzić do jadłospisu potrawy bardziej kaloryczne, potrawy, które dostarczają przede wszystkim energii. Podstawą menu w tych dniach powinny być kasze i ziemniaki. Oprócz tego na talerzach powinno zagościć więcej warzyw. Szczególnie cenne są wszelkie odmiany kapusty, cukinia i czerwone buraczki. Nie trzeba chyba przypominać o konieczności jadania śniadań.
Jesienią i zimą warto jeść płatki owsiane z dodatkiem suszonych owoców i odrobiny miodu. Płatki owsiane można zastąpić płatkami kukurydzianymi lub domowym musli.
Do przyprawiania potraw używajmy cynamonu (można go dodać do płatków), imbiru , kardamonu i papryczki chili. Jedzmy więcej owoców i warzyw, a szczególnie kiszonej kapusty i kiszonych ogórków, które są naturalnym źródłem probiotycznych bakterii i witaminy C.